Pestizidbelastung von Insekten in Naturschutzgebieten in Deutschland

Insekten in Naturschutzgebieten sind stark mit Pestiziden belastet. Das zeigt eine aktuelle Studie im Rahmen des Projekt DINA (Diversity of Insects in Nature protected Areas). Für die Studie wurden Insekten mithilfe von Malaisefallen gefangen und in Alkohol konserviert. Der Alkohol wirkt gleichzeitig als Lösungsmittel für Pestizide, wodurch es möglich war nachzuweisen, welche Pestizide an den Insekten hafteten. Im Schnitt waren die Insekten mit 16 unterschiedlichen Pestiziden belastet. Keines der in Deutschland untersuchten Schutzgebiete war unbelastet, so ein weiteres Ergebnis der Studie.

Pestizide wurden bisher im Schutzgebietsmanagement nicht beachtet, Risikoanalysen fehlen und konventionell mit Pestizideinsatz bewirtschaftete Ackerflächen liegen mitten in Schutzgebieten und umranden diese. Die Studienautoren empfehlen Pufferzonen von 2.000m um Naturschutzgebiete, in denen das Ausbringen chemisch-synthetischer Pestizide verboten ist.

Original Studienzusammenfassung (englisch)

Direct pesticide exposure of insects in nature conservation areas in Germany

In Germany, the decline of insect biomass was observed in nature conservation areas in agricultural landscapes. One of the main causal factors discussed is the use of synthetic pesticides in conventional agriculture. In a Germany-wide field study, we collected flying insects using Malaise traps in nature conservation areas adjacent to agricultural land. We used a multi-component chemical trace element analysis to detect 92 common agricultural pesticides in ethanol from insect traps sampled in May and August 2020. In total, residues of 47 current use pesticides were detected, and insect samples were on average contaminated with 16.7 pesticides. Residues of the herbicides metolachlor-S, prosulfocarb and terbuthylazine, and the fungicides azoxystrobin and fluopyram were recorded at all sites. The neonicotinoid thiacloprid was detected in 16 of 21 nature conservation areas, most likely due to final use before an EU-wide ban. A change in residue mixture composition was noticeable due to higher herbicide use in spring and increasing fungicide applications in summer. The number of substances of recorded residues is related to the proportion of agricultural production area in a radius of 2000 m. Therefore, a drastic pesticide reduction in large buffers around nature conservation areas is necessary to avoid contamination of their insect fauna.

Quelle
Scientific Reports

https://doi.org/10.1038/s41598-021-03366-w

Pressemitteilung
https://www.presseportal.de/pm/81267/5100061

Autoren
Carsten A. Brühl et al.

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